19 september 2012

KONSTGJORDA SÖTNINGSMEDEL - EN HÄLSOFARA

Göran Petersson, professor på Chalmers
Professor Göran Petersson med inriktning mot Kemi- och Bioteknik på Chalmers har publicerat en en ny sammanfattning över sötningsmedlens funktioner och faran med dem för folkhälsan. Du kan läsa hans publikation HÄR.

Petersson tar upp de vanligaste konstgjorda sötningsmedlen:

  • Aspartam
  • Sukralos
  • Sackarin
  • Acesulfam K
  • Erytritol
  • Xylitol
  • Stevia (ej naturlig stevia)
Det han vill påvisa, och som jag verkligen håller med om är att vi hela tiden triggar vårt sötsug genom att hitta ersättningar för det vanliga sockret - som vi nu vet är ohälsosamt och orsakar fetma. Dessa ersättningar i form av sötningmedel är ofta mångdubbelt sötare än socker och även om de inte innehåller tillnärmelsevis så många kalorier som socker, så triggar det vårt sötsug, kan påverka insulinnivåerna, ökar vår hunger och kan i och med det leda till ökad fetma.

Dessutom är ovannämnda sötningsmedel olika kemikaliska sammansättningar - inte naturliga, med andra ord. Flera av dem har använts flitigt i vår kost tidigare, men har efter studier som påvisat risker för cancer bland annat och genom påverkan från allmänheten dragits in av exempelvis Coca Cola.
Professor Göran Petersson tänder en stark varningslampa för samtliga av dessa sötningsmedel utom för Xylitol. Xylitol har visat sig ha positiva effekter för tandhälsan, men blandas ofta med andra mindre hälsosamma sötningsmedel, därför bör man även se upp med det.

Konstgjorda sötningsmedel
Som vi har skrivit om tidigare, så finns det bättre alternativa sätt att söta med i form naturliga sötningsmedel. Ur hälsosynpunkt är dessa bäst:
  • Sukrin/Sötin
  • Stevia (naturlig - ännu ej godkänd i EU, men går att hitta på nätet)
  • Kokossocker
  • Agavesirap
Men bäst av allt är att generellt försöka minska på sötheten i maten. Ju sötare mat vi väljer att äta, desto sötare smaker behövs för att tillfredsställa vårt sötsug. 

Vi är "förprogrammerade" till att tycka om söt mat. Sötsuget leder oss till söta och antioxidantrika frukter och grönsaker som är viktiga för vår hälsa. Man tror också att människans förkärlek till söt och fet mat är det som också har fått oss att utvecklas så väl som vi har gjort över tiden. Söt och fet mat är nämligen den mat som hjärnan föredrar - hjärnbränsle.

Sött är gott, och sött ska vi absolut unna oss. Helst i form av frukt och grönsaker - som det är menat från början. Men självklart också då och då i form av någon godsak. Om du vänjer dig av med att ofta äta sött och att det söta dessutom ska vara riktigt sött, så kan du utan dåligt samvete njuta av något mindre sött lite då och då. 
Det går absolut att vänja sig av med den söta maten. Det vet alla vi som lärde oss att dricka kaffe med en massa socker i. När man sedan slutar med socker i kaffet och vid något tillfälle får tag på en kopp med socker är det svårt att förstå att man ens har kunnat få i sig det tidigare.

Ulrika

Naturligt sött

4 kommentarer:

  1. Gillar detta inlägg. Igår beställde jag kokossocker i vår Lifebutik här i Östhammar ska bli spännande att prova.
    Tack för en bra blogg.
    Eva

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar Eva!
    Kokossocker är en favorit hos mig. Det blir en så "mjuk" och god sötma. Hoppas att du kommer att tycka om det./Ulrika

    SvaraRadera
  3. Håller helt med om att det bästa är att minska på sötheten och inte laborera med en massa andra sötningsmedel. Man vänjer sej ganska fort vid en annan smak när man minskar ner på sockret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi blir liksom mer öppna för att känna en massa andra trevliga smaker dessutom :-).

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...