10 september 2012

VINN VÅR FAVORITBOK "I DET SISTA REGNET" av Janesh Vaidya

I lördags var vi (Josefi och Ulrika) återigen och lyssnade på en föreläsning med en av våra största inspiratörer, ayurvedaläkaren Janesh Vaidya. Denna gång var temat Mind Management och Janesh pratade om vikten av att ha rätt fokus - vision, och att låta dina tankar stärka dig och ge dig kraft.
Janesh turnerar just nu runt i landet med denna föreläsning, och vi rekommenderar den varmt. Full av kunskap och insikter förklarar Janesh med hjälp av liknelser hur vi brukar agera och hur vi istället kan göra för att må både fysiskt och psykiskt bättre.

Vi har nu tre exemplar av Janesh underbara, självbiografiska roman "I det sista regnet" att lotta ut till våra läsare.


Janesh Vaidya berättar i boken om sin uppväxt i byn Kerala i södra Indien. Vi får följa honom som liten pojke och möta alla de människor som betyder mycket för honom. Han bor med sin mamma, farmor, farbror och några andra personer som också är viktiga för honom. Pappan håller sig dock borta under hela Janesh uppväxt på grund av en profetia i samband med Janesh födelse. En saknad som präglar hela hans barndom.
Den viktigaste personen i unga Janesh liv är hans farmor, den kloka och kärleksfulla Ayurvedaläkaren och mentorn. Vilken underbar kvinna! Boken är full av hennes klokskaper berättade av Janesh.

Språket i boken är fantastiskt, så vacker ibland att det känns långt in i hjärtat. Kärleken mellan Janesh och hans farmor är så stark.
Boken börjar med att vi får följa Janesh uppväxt, men går sedan över till att skildra ett besök han gör som vuxen efter att ha flyttat ifrån sin hemby. Han kommer då tillbaka för att äntligen får träffa sin nu döda farmor som har lovat honom att de kommer att träffas igen efter "det sista regnet" -  ett kraftfullt oväder som drar igenom Indien med flera års mellanrum. Det fasansfulla ovädret närmar sig. Alla gör sig beredda, en del flyr, andra är skräckslagna. Janesh han längtar.

Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att tårarna forsade likt "det sista regnet" när jag läste boken. Den var oerhört rörande. Nu har jag haft förmånen att träffa Janesh Vaidya och lyssna på honom då ha i egenskap av Ayurvedaläkare har föreläst - så jag vet ju att han lever och har hälsan i allra högsta grad. Ändå blev jag oerhört rörd och berörd av hans berättelse.
Det är bara att gratulera dig som ännu inte har läst boken.

För att vara med och tävla om boken vill vi att du delar med dig av ditt bästa sopprecept. 
Soppor hör höst och vinter till och är ett utmärkt sätt att få i sig massor med nyttigheter. Skriv i en kommentar vad du har i din favoritsoppa och hur du gör för att laga till den. Vi väljer sedan tre vinnare som får boken hem i brevlådan. 
Alla sopprecepten kommer vi att sätta ihop i ett samlat dokument som alla kommer att kunna få ta del av.
Tävlingen pågår fram till 30 september. Vi ser fram emot att få ta emot era favoritrecept!
Lycka till!
Ulrika, Janesh och Josefi

6 kommentarer:

  1. Har många favorit soppor men här kommer mitt bidrag http://millashalsoblogg.blogspot.se/2011/12/provensalsk-fisksoppa.html

    SvaraRadera
  2. Jag har två favoriter. Den ena är en fisksoppa som ni ser på min hemsida (http://valbefinnaren.blogg.se/2012/march/fisksoppa.html). Den andra är Gulasch soppa med lök, paprika (och paprika krydda), köttbitar, massa tomater (och tomatpure), selleri, vitlök, potatis, morötter, köttbuljong rött vin, lagerblad och röd chili. Man hackar upp allt och låter det puttra tills köttet är klart, eller längre (1 timma).
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Åh den boken vill jag vinna. Nu är ju min favorit också gulaschsoppa men jag har en annan ide som jag skrev om idag på min fb-sida som kanske inte platsar här, fast försöka duger. Det här kommer att bli långt inlägg...
    Nyttigt mattips för stressade. Å andra..
    Ibland jobbar jag mycket och jag orkar eller hinner inte stå vid spisen jämt. Då är det här ett bra tips på nyttig "snabbmat". Koka en bas (jättemycket) på lök, morot, buljong och ev. vitlök. Som förvaras i kylen förstås.
    Dag1: Ta en del av fonden. Lägg i korvsnuttar, skinka, kassler eller vad du nu vill. Nån eller några sorters grönsaker. Koka några minuter. Strö över massor av persilja eller annan ört. Klart!
    Dag 2: Ta en del av fonden. Lägg i broccoli, fisk i bitar, grädde eller creme fraiche, kryddor du gillar. Samma sak här.. Några minuter. Toppa med dill. Klart! Vill man göra det lite extra festligt så lägg i tex. räkor när det är klart.
    Dag3: Ta det sista av fonden. Tillsätt brynt köttfärs, chilisås, mera vitlök och någon mer grönsak. Koka ihop några minuter. Klart! Nu har man kanske tröttnat på soppa så det här blir mer som en gryta. Ett gott surdegsbröd att "doppa" i grytan blir mums.
    Blir det något över av köttfärsgrytan. Gör en paj till fredagskvällens mys!
    Så har man mat i 3 dagar (minst) utan speciellt mycket ansträngning. Det här går ju att variera i det oändliga men det här är ett litet tips.

    SvaraRadera
  4. Jag vill SÅ gärna vinna Janesh Vaidayas bok. <3
    Min absoluta favoritsoppa är potatis och spenatsoppa. Enkel att tillaga, mycket matig samt näringsrik. (tycker jag)

    Ingredienser:
    1/2 gul lök
    1 buljontärning/grönsak
    4 stora potatisar
    500 gram hackad spenat (fryst går jättebra)
    Fempepparkorn
    Salt
    Eventuellt vegeta
    Muskotnöt (riven)

    Fräs löken mjuk men utan att den får färg (i en gryta). Skala och skiva potatisen tunt och rör om lätt tillsammans med löken. Krydda med fempepparkorn, salt och eventuellt lite vegeta. Sätt aluminiumfolie över samt lock, sänk till låg värme och låt potatisen "svettas".
    Skaka grytan med jämna mellanrum så att potatisen inte bränns.
    Koka upp buljong, 1 liter vatten samt en buljongtärning.
    När potatisen börjat bli mjuk, häll i buljongen och koka klart potatisen. Tina spenaten och tillsätt i grytan. Rör om och tillsätt muskotnöt efter smak.

    Mixa soppan slät, servera med en klick creme fraiche eller turkisk youghurt.

    Mycket gott, jag lovar! :)

    SvaraRadera
  5. Detta är en variant av en soppa, en raw food-soppa som är sprängfylld med näring, klorofyll och antioxidanter. Om man har en juicesaftscentrifug pressa ekologiska morötter, ingefära, rödbeta och lite äpple. Tag din nypressade juice och kör i en mixer tillsammans med ekologisk bladspenat, avokado och några droppar lime. En näringstät dryck/soppa som kommer att hålla dig och din omgivning pigg och frisk hela hösten! Nu kanske någon undrar hur mycket man ska ta av varje, känn efter vad din kropp behöver. Gå på magkänsla, det kommer att bli gott än hur!

    SvaraRadera
  6. Det här är min favoritsoppa och jättegod snabbmat. Ta ca 1,5 dl vatten och lägg i purjolök skuren i bitar, gul lök, vitlök, ett par stora eller fyra - fem små morötter, två palsternackor, en broccoli,en röd eller gul paprika, två tomater och ca 20 timjankvistar. Koka grönsakerna tills de har lagom tuggmotstånd. Mixa med stavmixer så att det fortfarande finns lite grönsaksbitar kvar. Salta och blanda i basilika, oregano och koriander. Ringla i lite olivolja, vill du ha mera sting i soppan kan du ta chiliolivolja eller krydda med chili flakes. Servera med fetaost/fetaost och bacon/surkål/räkor/ägghalvor eller vad du tycker om/har hemma. Grönsakerna och kryddorna kan också varieras efter vad du tycker om eller har hemma :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...