28 februari 2013

HÄLSOSMARTA RESULTAT AV ATT DETOXA




HÄLSOSMARTA effekter av att detoxa 



Funderar du på om du ska genomföra en detoxkur eller behöver du inspiration i form av en ”morot” så har du kommit helt rätt. Här kan du läsa flertalet HÄLSOSMARTA effekter med att detoxa kroppen och rensa kroppen på gifter. En bra fråga att ställa sig efter du har läst detta är -Vågar jag välja bort att inte detoxa?

För de som har olika sjukdomar och vet med sig att de inte kan detoxa ska låta bli av hälsoskäl. 

 Fördelar med Detox


1. Piggare 

När du rensar din kropp från ”gifter" toxiner och Tungmetaller och slaggprodukter tar kroppen lättare upp de nyttiga ämnerna i mat och dryck vilket medför att du får mer energi. 

2.Känslan av att vara piggare 

Under detoxen äter du mycket frukt och grönsaker som innehåller bland annat C-vitaminer, denna vitamin hjälper dig att stärka ditt immunförsvar och du blir friskare. 

3. En ”nöjd mage” 

Har du problem med uppsvälld och gasig mage kan du med stor sannolikhet efter en detox-diet märka att det har försvunnit eller minskat. Vad beror det på? Att du äter mat som låter tarmen rensa ut gammalt slagg och gifter från tarmen och även eventuella från eventuella fickor i tarmen. Även att du under detoxen inte äter mat som kan reta din tarm mycket som vetemjöl och rött kött som är trögsmält. 

4. Kroppens organ fungerar bättre 

Många av kroppens organ fungera oftast bättre efter en detox. Som tarmar, lever, bättre blodcirkulation, bättre hud och hår. 


5. Mindre mat begär 

Genom utrensningen kan du bli av med begär som är kopplat till mat som sötsug och matportionerna kan minska helt naturligt då kroppen tar emot näringsämnena bättre. 

6. Slätare och friskare hy

En utrensning av slagg hjälper din hud att förnya sig och du kan få en hy som är mer fast och med en lyster i. 


7. Mindre celluliter

För att få maximal effekt av att minska eventuella celluliter så kombinera detoxen med motion. För bästa resultat både under och efter detoxen.

8. HÄLSOSMART- Livstil 

En av de stora fördelarna med att genomföra en detoxkur är att du blir hjälpt med att förbättra dina matvanor och förhoppningsvis livstil till att bli mer hälsosam och HÄLSOSMART och där med mår bättre och har en bra balans i kroppen och en bra energinivå.






27 februari 2013

DETOXTIPS #4 - kryddor som renar

Kryddor var det som vi från början använde som medicin och läkeörter. I dag tänker vi kanske mest på att de ger god smak till vår mat, men under en detox kan vi använda oss av dem för att rena våra kroppar. Här är några förslag på kryddor som du med fördel kan använda extra flitigt under detoxen för att sätta extra fart på rensningen av din kropp:

Gurkmeja


Gurkmeja: renar blodet, förbättrar leverns funktion, förebygger förkylning och hosta, förbättrar hudens utseende och verkar antiseptiskt.

Ingefära: förbättrar matsmältningen, sänker kolesterolhalten, kontrollerar blodtrycket, motverkar cancer, förebygger hosta och förkylning, motverkar illamående och blodproppsbildning.


Kardemumma
 Kardemumma: förebygger njursten.

Kanel: motverkar diabetes och matförgiftning.

Muskot: bidrar till att minska stress.

Koriander: lindrar matsmältningsproblem och sänker kolesterolhalten.

Kryddnejlika: motverkar infektioner i tänder och tandkött. bra mot illamående och motverkar förkylning, stärker nervsystemet och förbättrar cirkulationen.

Saffran: botar anemi, stärker nervsystemet och hjärtat, anses motverka åldrandet.

Spiskummin
Spiskummin: bra för matsmältningen, lugnar magen efter en tung måltid.

Svartpeppar: motverkar förkylningar och halsinfektioner.

Vitlök: sänker kolesterolhalten, motverkar reumatism, motverkar cancer, gasbildning samt bakterier och parasiter.

ur boken "Renare kropp och själ med detox" av Nishan Joshi

Ulrika

26 februari 2013

DETOXTIPS #3 rensning


Rödbetsjuice 




Rödbetan renar kroppen väl, den renar organ som lever,gallblåsa och njurar. Du ser även mer eller mindre spår av rödbetans effekt när du senare under dagen eller dagen därpå besöker toaletten. Både urinet och avföringen kan vara färgat.

Två sätt att laga sin egen Rödbetsjuice

1, Koka rödbetor i en kastrull under lock. När rödbetorna är klara så skivar du dem och kan äta med exempelvis örter och mosarella ( den utan komjölk). Vattnet som rödbetorna har kokat i har nu en vacker stark färg och massa näring från rödbetan. Låt svalna och njut av din rödbetsdryck.

2, Skala två stora rödbetor, hacka dem, lägg ner i din mixer tillsammans med 3-5 dl vatten. Mixa din rawfood rödbetsjuice om du gillar citron kan du pressa i 1-2 msk ( med fördel ekologiskt)


Njut av din rödbetsjuice
Josefi

25 februari 2013

HÄLSOSMARTA-DETOX: vecka 2



Då har vi avklarat den första veckan i vår gemensamma detox. Det har varit härligt att höra all er positiva respons. En del är vana detoxare och andra provar på för första gången.
De första dagarna kan vara lite jobbiga. Ju mer gifter du har i dig och beroenden (socker, kaffe, vetemjöl etc.) du har med dig sedan tidigare, desto fler avgiftningssymptom riskerar du att uppleva. Men efter de två - tre, ibland kanske uppåt fyra - fem dagar brukar tröttheten och den eventuella huvudvärken att ge med sig.

Förhoppningsvis har du hittat bra matrutiner under denna första vecka och favoritmat som du tycker om och som fungerar under detoxen. Nu återstår den sista veckan, så fortsätt gärna med de favoriter du hittat.

Bra tips på detoxmat, drycker och snacks hittar du här nedan. De kan behövas anpassas något beroende på hur strikt du detoxar.:

Frukost



Mat



Tillbehör/snacks

Sötsugen
Min favoritfrukost hittills under detoxen är denna mumsiga bovetegröt med bär, kokos, chiafrön och mandel.
Du gör så här:
Skölj ½ dl boveteflingor ordentligt i kokande vatten (för att skölja bort färgämnet fagopyrin som kan irritera ögats slemhinna). Lägg i en kastrull tillsammans med 2 dl vatten. Koka i 5 - 8 minuter (tills vattnet kokat in). När gröten är klart lägger du ner hallon och blåbär (eller andra bär du föredrar). Lägg locket på kastrullen i ett par minuter och låt bären tina/mjukna.
Häll upp i tallrik och häll på riven kokos, chiafrön och strö sist över mandlar  och lite kanel.

Bovetegröt med bär, kokos och mandel


Ulrika

23 februari 2013

VAD RENAR KROPPEN FRÅN GIFTER

 Godingar som hjälper dig att driva ut gifter ur din kropp






Kronärtskocka

Kronärtskockan har sedan långt tillbaka använts för att gynna matsmältningen och för att minska lever och gallproblematik. Det är en fytokemikalie som stärker upp matsmältningen. 
Kronärtskocka ökar även produktionen av galla. Galla är viktigt för att bland annat transportera gifter till tarmen, och på så sätt föras ut ur kroppen. Forskning har visat att gallflödet ökar med 127 procent trettio minuter efter intag av kronärtskocka. 







Rödbetor
Rödbetan är känd för att ha ett brett register av goda egenskaper för kroppen. Rödbetan jobbar på djupet med att stimulera cirkulationen , renar och avgiftar kroppen på gifter. Är bra för att motverka infektioner, inflammationer och njursten. Den har en stärkande funktion för njurar, gallblåsa och lever. 
Rödbetor är även känd för att vara blodrenande. Innehåller metionin som bidrar till att sänka kolesterolvärdena. Betanin är ett ämne som rödbetan besitter som hjälper levern att snabbare bryta ner fettsyror, vilket minskar leverns belastning.





Vattenkrasse
Vattenkrassen är känd för sina starka avgiftande egenskaper. Den förhindrar innflamationer som eksem och psoriasis. Vattenkrassen är milt urindrivande och stimulerar även funktionren hos lever,gallblåsa,bukspottkörtel och njurar. Är även energigivande  och löser upp stenar i njurar och blåsa. 
Vattenkrasse ökar avgiftningsenzymerna och hadr därför effekt på vissa gifter. En brittisk studie har visat att rökare som fått 170 gram vattenkrasse utsöndrar mer cancerogena ämnen i urinen än de som inte fått vattenkrasse. Den är rik på klorofyll som bidrar till att bilda friska röda blodkroppar och öka cirkulationen. 





Alfalfa
Alfagroddar har under lång tid vart populär bland hälsokostentusiaster. De innehåller en stor mängd kostfibrer och kan binda till sig gifter som läkemedel och tillsatsämnen, för att sedan avlägsna från kroppen. Alfalfa har även mycket mineraler, aminosyror och fettsyror som är bra för avgiftning. 




Sparris
avgiftning. Sparris är känd för sin rikedom på folsyra samt betakaroten, c-vitamin, antioxidanter som är bra för att bekämpa sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och även ögonsjukdom. Då sparrisen innehåller mycket  c-vitamin, fibrer och antioxidanter samt glutation. Den stimulerar även njurar och tarm så att gifter lämnar kroppen snabbare.  




Vill du läsa mer vad du ska äta för att rena kroppen titta in här Sund.nu
För mer intresse läs även Anna Selbys bok Ät för hälsan  . 
En annan enkel och bra bok att läsa om maten som stärker ditt immunförsvar är Så stärker du ditt immunförsvar av Charlotte haigh


// Josefi


22 februari 2013

DETOXTIPS #2 - leverrening

En gång i veckan kan du hjälpa kroppen att rena levern genom att göra en dryck på grapefrukt, citron, vitlök, ingefära och olivolja (extra virgin).
Denna dryck gör att toxiner och slaggprodukter lämnar levern och kroppen. Den hjälper också till att rena blodet och det lymfatiska systemet. Detta skyndar på reningsprocessen.

Gör så här:

  1. Ta ungefär 3 deciliter färskpressad grapefrukt- och citronjuice och späd ut den med 2 deciliter vatten.
  2. Riv 1 eller 2 färska vitlöksklyftor och en liten bit färsk ingefära. Pressa ned detta i fruktjuicen med vitlökspress.
  3. Tillsätt 2 matskedar olivolja och blanda med juicen i en mixer.
  4. Efter detta dricker du två koppar örtte - gärna med renande verkan.
Viktigt att du ser till att vara avslappnad när du dricker drycken och att du tar dig tid att ta det lugn även efteråt. 

HÄLSOSMARTAS-DETOX BRA JOBBAT



Nu har det gått några dagar på HÄLOSMARTAS-Detox och vi vill uppmuntra dig och påminna om att du är BRA, eller rättare sagt fantastiskt bra, med din insats med detoxen och din HÄLSOSATSNING på dig själv. Att investera i hälsan är alltid bra för framtiden och för energi nivån i kroppen.





Vi gör hela tiden vårt bästa. De vi ska komma ihåg är att våra utrensnings processer är olika. För en del är dem tuffare, med illamående, många toalettbesök, frossa och mental berg och dalbana. För en del är det enklare och de märker inte lika mycket av utrensningen. För er som har tydliga utrensningar av dessa ovan, kom ihåg när ni är där att tänk, det här är bra för mig och min hälsa, min energi, jag rensar kroppen från gifter som ligger och blockerar för att kroppen ska kunna ta upp vitaminer och andra näringsämnen för att min kropp ska få bättre immunförsvar. Något annat ni kan tänka på är att det blir inte värre än så här, det kommer bli bättre och bättre för varje dag som går. Snart har jag mer energi och orka att möta livet, våren, jobbet, de jag så gärna ha velat göra men inte haft kraft för.

Bra jobbat 






20 februari 2013

UT MED GIFTER IN MED NY ENERGI = HÄLSOSMART-DETOX




De flesta av oss har en lång att göra lista från att vi går upp på morgonen tills det att vi går och lägger oss på kvällen. En del hinner inte laga mat på kvällen, äta och göra matlådor utan det blir något enkelt på kvällen eller från någon kedja. Detta är långt i från bra för våra hälsa men tyvärr är även detta mångas vardag. Det är enkelt, vi avsätter inte tiden att laga mat och ren god mat när det är för mycket omkring oss.



  • Möten
  • Jobb
  • Träning
  • Hämta barn
  • Köra barn till olika aktiviteter
  • Läxläsning
  • Arbetslöshet
  • Eget företag 
  • Sociala medier som blogg 
  • TV program 
  • Tvätta
  • Städa
Listan kan göras lång. Det är som det välkända myntade uttrycket ” vi blir vad vi äter” äter vi mat med gift i, med en massa socker och konserveringsämnen i är det inte konstigt att kroppen säger i från. Vi måste ge vår kropp bränsle i form av bra näringsrik kost och inte luft de vill säga mat utan näringsämnen, mat med låg näringsämnen i. När vi har en lång lång lista att göra och julet snurrar jämt och ständigt, äter ohälsosamt och eller helt enkelt inte lyssna på kroppens signaler är det inte så konstigt att kroppen säger ifrån. En del symtom kan koma plötsligt en del kan smyga sig på. För att nämna några symtom som berättar för oss att vi behöver göra en avgiftning på kroppen är. 


  • Ont i mage
  • Svullen mage
  • Gaser
  • Illa luktande avföring
  • Ont i huvudet 
  • Illaluktande andedräkt 
  • Återkommande förkylningar och infektioner. 
Fler symtom hittar du på halsosidorna.se




Har du några av dess ovansående symtom och eller de som du hittar på hälsosidorna bör du ta en funderare om du ska detoxa och hjälpa kroppen att göra sig av med dessa gifter som dränerar dig på energi. De flesta vill ha maximal energi för att kunna njuta av livets goda ting och vara en briljant medmänniska, mamma, medarbetare, vän osv 

Mitt bästa råd är att du ska ta dig tid att detoxa kroppen gör dig av med gamla gifter som ligger i vägen och blockerar och fyll på med nya härliga energier. 




 Inspireras av HÄLSOSMARTAS-Detox 

Lev ett HÄLSOSMART liv för din bästa hälsas skull. För det är du värd, din kropp är viktigt för dig. 


// Josefi 

19 februari 2013

DETOXTIPS # 1 - citronvatten



Ett bra tips för att sätta fart på din detox och på dagen är att varje dag börja med att koka vatten i några minuter och sedan lägga ner en citronskiva. Vattnet låter du sedan svalna till drickvänlig temperatur.
Citrondrycken hjälper kroppen att rena njurarna och gör också kroppen mer basisk.

Viktigt att du väljer ekologisk citron.

18 februari 2013

HÄLSOSMARTA DETOX - STARTSKOTTET


Ja, då är vi igång!
I dag startar vår 14 dagar långa HÄLSOSMARTA-detox. Vi har fått höra att det är många som  kommer att detoxa tillsammans med oss, och det känns jätteroligt. Vi kommer skriva här på bloggen under hela detox-perioden för att inspirera er med fakta, tips och recept och likaså på vår Facebooksida.
Var gärna aktiv och dela med dig av frågor, egna tips och förslag och annat som du tror att alla som är med i detoxen kan vara intresserade av. Låt oss hjälpas åt att inspirera varandra!

Den vanligaste detox-frågan brukar vara: - Vad ska jag äta till frukost?
Om du är van vid att äta smörgås eller fil/yoghurt, så behöver du tänka om radikalt. Här kommer några frukostförslag:

  • Grön smoothie: Det är TOPPEN att börja dagen med en grön smoothie. Alla nyttiga vitaminer och mineraler går rakt ut i ditt system. Vänta gärna ca 30 minuter innan du äter något annat, så har kroppen chans att verkligen ta upp alla nyttigheter. En grön smoothie blandar du i en mixer. Basen är gröna blad (ex. spenat, ruccola, grönkål), banan för lite sötma, och sedan frukt eller grönsaker efter smak. Välj i första hand grönsaker under detoxen. Läs mer om grön smoothie HÄR.
  • Ägg: ger bra mättnadskänsla och energi. Ät det kokt eller som en omelett.
  • Soppa: koka grönsaker i buljong och mixa slätt. Det fungerar alldeles utmärkt att äta lunch-/eller middagsmat även till frukost.
  • Gröt på bovete: med lite bär och om du vill sojamjölk
  • Varm Quinoa: med frukt/bär efter smak.
Till lunch och middag har du massor av möjligheter att kombinera maträtter av grönsaker och om du vill kombinera med fisk, kyckling och/eller ost av får/get/buffel. Välj själv om du vill avnjuta kalla fräscha och råa sallader eller om du föredrar något varmt.
Sås kan du göra med kokosmjölk som bas.

Se till att dricka mycket, helst mellan måltiderna och inte under - då underlättar du matsmältningen. Njut av:
  • Kallt vatten, naturellt eller smaksatt med citron, gurka eller kanske hallon.
  • Varmt vatten. Låt vattnet koka i 10 minuter, gärna med lite färsk ingefära i, och drick mellan måltiderna. Underlättar matsmältningen och håller dig mätt.
  • Te: grönt, vitt te, rooibos eller örtteer. Det finns örtteer med detoxande verkan som kan hjälpa dig på traven med utrensningen.
  • Grönsaksjuicer (inte fruktjuicer, de är för söta)
Bra snacks om du är hungrig eller sugen.
  • En handfull nötter
  • En handfull mandel
  • En bit get- eller fårost
  • En banan eller annan frukt
I största möjliga mån bör du också se till att du kan ta det lugnt och inte behöver stressa. Låt det även bli ett par veckor med mental detox.

Varmt lycka till önskar Josefi & Ulrika
 och låt oss får höra hur det går för dig.

Grön smoothie är din bästa start på dagen.

16 februari 2013

REDO FÖR HÄLSOSMARTA-DETOX?!



Snart kör vi igång med vår HÄLSOSMARTA-detox. På måndag den 18 februari kör vi igång och håller på i 14 dagar fram till 3 mars. Nu är det hög tid att bunkar upp med massa goda nyttigheter så att du är förberedd.

Det du ska se till att INTE få i dig under dessa 14 dagar är: socker, vetemjöl och andra spannmålsprodukter, mjölk/ost av komjölk och rött kött.

Se istället till att ha det här hemma, så kommer du äta nyttigt, gott och inte behöva gå hungrig:

  • kyckling
  • fisk (lax eller annan fet fisk)
    Den som vill vara riktigt strikt utesluter kyckling och fisk.
  • bönor, linser
  • ägg
  • nötter och frön - mandel och valnötter är oftast renast.
  • Gröna bladgrönsaker
  • Alla typer av grönsaker - färska och frysta
  • Basbildande frukter: ananas, apelsiner, avokado, banan, bär, citron, dadlar, fikon, grapefrukt, plommon, päron, rabarber, vindruvor, äpplen.
    Den som vill vara riktigt strikt utesluter frukten.
  • Mejeriprodukter: mjölk, ostar och andra produkter gjorda på mjölk från får, get eller buffel (alltså ej komjölk)
  • Soja och tofu
  • Råris, bovete och quinoa
  • Kryddor
  • Olivolja
  • Grönt te - olika typer av örtteer. Finns med extra detoxande verkan.
  • Grönsaksjuicer. Köp färdiga, eller ännu hellre gör dina egna Gröna smoothies i mixern.
Som du ser finns det massa gott att välja mellan. Se till att ha produkter hemma så att du kan laga till något hälsosamt när du är hungrig.

Se till att dricka mycket vatten under hela detoxperioden. Ladda också upp med lite olika sorter av grönt te eller olika typer av örtteer så att du får lite omväxling.

Läs fler inlägg om vår HÄLSOSMARTA-detox HÄR.


15 februari 2013

HÄSOSMARTAS RECEPT I KOKBOKEN GATANSMAT


 GATANS MAT EN KOKOBOK TILL FÖRMÅN FÖR HEMLÖSA ÄR NU KLAR

Nu äntligen är KOKBOKEN klar och vi vill visa er hur resultatet blev. För er som följt oss och läst varje inlägg så vet ni att detta projekt för oss Josefi och Ulrika har vart och är viktigt, då vi vill bidra och vara med för att skapa och göra skillnad. I denna bok är det  många proffs kockar som delar sina recept och framförallt får vi läsa om John Arthur Ekeberts berättelse där tar han upp hur det var att vara hemlös. 

Denna bok bidrar till att utbilda allmänheten hur det är att vara hemlös och lyfter situationen som tusentals människor befinner sig i det är omkring ”34 000” som står utanför bostadsmarknaden i Sverige. Läs mer på socialstyrelsensida. Allt överskott kommer att gå till Västerås Stadsmission och Stockholms Stadsmission . Läs mer om projektet och om Magnus som är eldsjälen bakom kokboken på magnuskök


Här nedan ser ni bilderna på oss och bilderna på de recept vi valde att ta med. Vi ville göra något som var enkelt, gott och hälsosamt. 

Ulrika Gabriel


Här är det fantastiskt goda receptet som Ulrika bjöd på, en fullträff till kaffet, som mellanmål eller att äta efter träningen Energibars- utan socker, mjöl och nötter

Josefi Dahlberg


Jag valde att bjuda på en färgsprakande rodbetssallad-med-slungade chilisolrosfrön full med vitaminer och nyttigheter. Salladen är enkel att göra och så klart nyttig för dig. 


// Josefi 



14 februari 2013

PROMENERA FÖR DIN HÄLSA


Bli HÄLSOSMART ta sköna promenader 


Ny forskningen från Norge expressen.se/halsa visar att promenader sänker blodsockernivån vilket bekräftar att promenader är mycket hälsosamma för oss. 




Det måste vara så att motionsformen promenad är den enklaste och mest tillgängliga av alla former av motion. Du kan planera in långa sköna promenader med grannen, sen är det bara att sätta på promenadskorna och öppna dörren för att gå på den uppfriskande och trevliga promenaden. Eller så kan du bestämma dig för att gå till jobbet om det är möjligt, eller varför inte ta en skön promenad på lunchen. Det jag vill förmedla är att det är enkelt att köpa ett par promenad skor och vägen att gå på finns alltid utanför dörren. Se

Motion behöver inta alltid vara så komplicerat och svårtillgängligt. Det flesta av oss så har mycket omkring sig på alla plan och i stället för att lägga ner träningen helt och hållet för att det är svårt att få ihop tid så är HÄLSOSMARTAS tips och råd att behålla promenaderna i olika former. Det kan många gånger vara underskattat att promenera.
Powerwalks med eller utan stavar stavgang.se är en BRA form utav träning och du tränar armar, ben, mage och rygg oh mycket mer där till. Hela kroppen får jobba och hjärtat får jobba extra mycket vid denna typ av promenad. Finns inte möjligheter att gå på powerwalks av detta slag, är även en vanlig promenad på mellan 20-60 minuter bra. Lunch promenad eller kvällspromenad.


Jag har ALLTID älskat just denna typ av motion och har aldrig plockat bort mina promenader helt. Perioder i livet har jag tränat hårt och andra delar i livet har jag haft mindre utrymme för träning men ALDRIG tagit bort promnaderna. Vilket för min del har inneburit mervärde som.

  • Frisk luft
  • Rensa tankar
  • Motion
  • En bra grund kondition 
  • Bra förbränning 
  • God energinivå 
Gör som mig planera in promenader i din kalender 

// Josefi 

11 februari 2013

HÄLSOSMART ATT MEDITERA



Meditation när den är som bäst


Delar med mig av en vacker bild från min meditation på ett av mina favoritställen som är att meditera vid vattnet. För mig ger det energi, kraft, lugn och frihet att meditera här. 

Under många år har jag mediterat på olika sätt, jag har gått en rosmeditations kurs som för mig var enastående bra. Kort och gått gick den ut på att först rensa från de jag hade mött under dagen och de som fanns inom mig som jag även behövde bli av med. Sedan fyller man på med de man vill ha i sitt liv och känsla. Där efter börjar meditationen.   

För en del är ordet meditation konstigt och förknippas bara med adlighet. Men det behöver inte vara flummit alls och tittar vi på fördelarna med att meditera så blir det på en gång mycket mer konkret. Fördelarna kommer vi till strax. Vi har tusentals tankar som far omkring i våran hjärna varje dag eller rättare sagt 50 000. Att meditera är ett bra verktyg att använda för att sortera tankar, släppa alla dessa "ping pång bollar" som far om kring inom oss och bara vara i meditationen och känna lugn och frihet. 

Du kan gå kurser för att lära dig olika typer av meditationer. Ställ frågan vad är bra för mig? Vad passar mig? För en del kanske det inte passar att sitta på en kurs och lära in olika steg. För just dig kanske det handlar om att sitta på en sten i skogen, sitta på en brygga nere vid vattent och eller cykla. Det finns lika många sätt att meditera som det finn personer, det handlar om att hitta DITT eget sätt. 

Vad är meditation bra för? 


Genom att använda meditation regelbundet i din vardag, skapar du positiva effekter för din hälsa och det är definitivt hälsosmart att lägga 10- 30 minuter dagligen på att meditera. Här nedan kan du läsa några av de positiva effekterna som blir en följd av att regelbundet meditera. 
  • Koncentrationsförmånga höjs
  • Självinsikten ökar
  • Lärdom av att kontrollera känslor
  • Kunskap om att hantera stress ökar betydligt 
  • Avslappnade för hjärnan och även för tankar och sinnesintryck.
  • Ökar närvaron betydligt
  • Är bra för må-bra hormonerna som serotioni, oxytocin och endorfiner. 
  • Är även bra för immunförsvaret
  • Bra för hjärtat, sänker högt blodtryck och ökar blodcirkulationen.
  • Bra för återhämting både fysiskt och mentalt

Läs mer på halsosidorna.se 
Här får du mer inspiration och tips gällande meditation iform.se

// Josefi 

9 februari 2013

KAN ALLA DETOXA?



Hur är det egentligen, mår ALLA bra av att detoxa?
Är det en superduper kur som passar precis alla?

Svaret är både JA och NEJ.
Precis som med allting annat så beror de på - vem du är och hur just du fungerar. Det beror också på på vilken nivå du lägger din detox.
Det finns inte någon universallösning på hälsa som passar alla - helt enkelt för att vi alla är olika och har olika behov.
Det beror på din grundhälsa, om du har eventuella sjukdomar och om du äter några mediciner.
Som ett exempel kan vi ta gröna bladgrönsaker som är bland det mest hälsosamma du kan äta ur näringssynpunkt. Men, om du äter någon form av blodförtunnande medicin (exempelvis Waran), så kan det bli riktigt illa för dig då dessa kommer att förtunna blodet ännu mer.

I kroppen när du detoxar kommer en massa gifter och slaggprodukter att rensas ut. Det är bra, för där vill vi ju inte ha dem. De försvinner ut ur din kropp genom luften du andas, genom din hud och inte minst genom din urin och din avföring.
De allra flesta känner av denna avgiftning mer eller mindre. En del kan uppleva ganska kraftig huvudvärk, illamående, svårt att koncentrera sig, frossa etc. Andra känner sig trötta och får kanske lite lätt huvudvärk. Oavsett om dina symtom är lätta eller kraftiga, så brukar de ge med sig efter några dagar. De första dagarna när kroppen ställer om sig är alltid de svåraste. Det är bra att vara medveten om det så kan du försöka anpassa din vardag så att den är så lugn och smidig som möjligt under den här tiden.

Om du har någon sjukdom i kroppen, tillfällig eller kronisk, så kan en sådan här utrensning sätta i gång processer som inte är bra för dig. Känner du dig det minsta osäker, så fråga din läkare om råd. Inte minst om du tänker detoxa ganska strikt och utesluta många födoämnen som du annars äter. Känner du dig osäker på hur du kommer att klara en detox med tanke på din hälsa, så välj en "snällare" variant. Välj bort socker och sockrade produkter, vetemjöl, rött kött, kaffe och öka på med frukt och grönt.

Generellt kan man dock säga att de allra flesta mår bra av att detoxa, till och med riktigt bra.
Det viktiga är att du lyssnar på din kropp och känner efter hur du mår.
De första dagarna kan du som sagt känna av en del besvär, som troligtvis blir ganska lindriga. Men om du känner att det inte alls känns bra, om det känns fel, så ska du avbryta.

Den detoxen vi förespråkar här har vi själva provat på flera gånger, och den ligger mycket nära den vardagliga kosthållning som vi har. Den finns beskriven i boken "Renare kropp och själv med detox" av Nishan Joshi. Joshi är engelsman och har jobbat med kost och hälsa i många år - inte minst med de engelska stjärnorna som vill leva hälsosammare. Han inspireras av den indiska ayurveda-medicinen.

Den stora fördelen med den här "metoden" är att den innehåller inga konstigheter. Du behöver inte köpa några särskilda tillskott eller drycker. Du äter bara vanlig, hälsosam mat som du hittar i vilken mataffär som helst - men det är framför allt frukt- och gröntavdelningen du ska handla från ;-).

Häng med på vår detox som håller på mellan 18 februari till 3 mars och ge dig själv en härlig kickstart på våren och en riktigt vitamin och energiboost. Du kan läsa tidigare inlägg om detox och förberedelser här: HÄLSOSMARTA - detox.




Ulrika


8 februari 2013

HEMMAGJORD APRIKOSMARMELAD - UTAN SOCKER

Frökex med chévreost och aprikosmarmelad
I bland är man sugen på något sött, och då är den här goda aprikosmarmeladen ett bra alternativ. Du "svänger ihop" den snabbt och den är god både som pålägg, till ostbrickan eller som dipp.
Jag använder mig av ICAs ekologiska torkade aprikoser som är förföriskt goda. Om du ska äta torkade aprikoser ska du alltid se till att de är ekologiska för att undvika en massa gifter.

Det här behöver du till ca 1 ½ dl färdig aprikosmarmelad:
15 ekologiska torkade aprikoser
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
ca 1 msk vatten

Så här gör du:
1. Lägg aprikoserna i en skål


Tillsätt kokosoljan

Strö över kanelen

Mixa ihop med mixerstav eller i matberedare

Tillsätt vatten för en lagom konsistens
Denna marmelad brukar falla barnen i smaken. Då den är lätt att tillaga kan du gärna låta barnen hjälpa till. Då smakar den ännu godare ;-).
Förvara den färdiga marmeladen i kylskåp. 
Den är också en god smaksättare till kycklingrätter eller salladsdressing.

OBS. Marmeladen som görs på torkad frukt innehåller mycket fruktsocker, så du som är känslig för socker eller har diabetes bör vara försiktigt. Dock är den för de flesta ett klart bättre alternativ än köpt marmelad med en massa tillsatt socker.

Ulrika



6 februari 2013

KIKÄRTSBOLLAR - med soltorkad tomat och basilika

Kikärtsbollar med soltorkade tomat och basilika

Ett både gott och lättlagat alternativ till våra vanliga köttbullar. Tack vare att de innehåller både kikärter och ägg så blir det mättande. Det går att variera i smak i det oändliga, så experimentera gärna själv. Här har jag smaksatt dem med soltorkad tomat och basilika.

Du behöver:
1 paket/burk kokade kikärter (ca 380g)
1 ägg
1 tsk fiberhusk
10 soltorkade tomater
2 msk basilika
salt
peppar
sesamfrön (skalade)

Gör så här:
Mixa kikärterna med de soltorkade tomaterna och ägget. Blanda ner fiberhusk, basilika och smaksätt med salt och peppar. Blanda till en jämn smet och forma till bollar. Rulla bollarna i sesamfröna och stek sedan i oliv- eller kokosolja.

Ulrika

4 februari 2013

KICKOFF FÖR ETT HÄLSOSMART 2013



KICKOFF FÖR HÄLSOSMARTA 2013 


Välkommen att möta ett HÄLSOSMART 2013 med oss. Vi vill med denna kickoff ge dig inspiration att planera in DITT HÄLSOSMARTA 2013 på ett kul, inspirerande och enkelt sätt. Du behöver planer in tid i din kalender för att göra denna härliga KICKOFF för dig. För kom ihåg du är viktigast i ditt liv.

Varmt lycka till med din KICIKOFF FÖR DITT HÄLSOSMARTA 2013


Visst är det UNDERBART att själv boka in några timmar i almanackan för att planera in en av årets viktigaste Kickoff för dig och ditt hälsosmarta 2013. Denna halvdag är din och ska planeras för att du ska få maximal inspiration och motivation för hur du på bästa sätt ska leva i balans och hälsosamt för att uppnå ditt hälsosmarta år 2013 så att din kropp och själv får det bästa av alla världar. 

Vad mår du bra av att göra för din hälsa? 
Vad får du inspiration av? 
Vad motiverar dig? 
Vad behöver du för morot för att nå dina hälsomål? 
Vad är viktigt för dig för att må bra och ligga på topp med energin? 





Får du kraft av att gå på en promenad? Mår du gott av att basta? Behöver du lugn och ro för dina sinnen? Mår du gott av att lyssna till lugn musik och tänd ljus? Behöver du åka till gymmet och köra ett stenhårt pass? Eller drar du på dig dina nya löparskor du fick i julklapp, öppnar dörren och springer en mil? Får du inspiration att gå in på din favorit hälsoblogg? Det viktiga är att du denna dag gör det som passar just dig för att få en så bra kickoff på det nya året som möjligt. 

Vilka verktyg är bäst för dig? 
Vad behöver du för att klara dina hälsomål för 2013? 

Behöver du göra en inspirationstavla där du klipper ut härliga bilder på olika områden inom hälsan, ta dig tid och gör det. Det är kreativt och kul, en väl investerad tid för DIG för det är du värd. Du har köpt en kalender och eller en bok som du nu skriver och även kan klistra in bilder som inspirerar dig. 

Tänk stort det finns inga gränser dem sätter du bara upp för dig själv. Sätt upp dina stora mål och sedan de små målen som får dig att nå din egen hälsobild. 

Du är viktigaste, när du börja med att lägga tiden på dig själv. Då får du mer kraft och energi och du möter de som händer runt dig med en positiv känsla och lätthet. 

Ställ dessa frågor till dig själv
Vad behöver jag för att må bra? 
Hur ska jag rent praktiskt få tid? 
Vad kan jag byta ut för att få tid att lägga fokus på hälsan? Tiden framför tv;n osv

Nedan har för inspiration några bilder och områden som kan hjälpa dig att ringa in dina områden för ditt HÄLSOSMARTA 2013. 


Kost









Motion












För mer inspiration och tips titta in på Runnersworld

Natur















Återhämtning















Motivation










Vi kommer under 2013 att inspirera inom dessa områden. Ni kommer att få följa oss, hur vi väljer att göra för att leva HÄLSOSMART.

Med inspiration för ett HÄLSOSMART 2013 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...