2 januari 2014

ATT SÄTTA HÄLSOMÅL


Så här i nyårstider är det många som har funderingar på att "ta tag i sig själva" och inte minst förbättra sin hälsa. Att äta bättre (kanske mindre) och röra på sig mer brukar toppa listorna på vad flest vill förändra och förbättra.
Måste man avlägga nyårslöften och måste man göra alla förändringar den 1 januari?
Nej, självklart inte.
Det går naturligtvis lika bra att göra förändringar när som helst på året. Att många väljer just vid nyår är för att det vid årsskiftet är en så stark förändring i och med att vi går in i ett helt nytt år. Vi lägger det gamla året bakom oss och har ett nytt år fullt med nya och goda möjligheter framför oss.

Oavsett om det är vid nyår du bestämmer dig för att göra en eller flera hälsoförändringar, så är det bra att du förbereder dig lite. Ta fram papper och penna och skriv och fundera kring dessa frågor:

  1. Vad är det du vill uppnå? Skriv så tydligt som möjligt vad det är. Beskriv gärna också känslan du har då du befinner dig där.
  2. Om du har flera saker du vill förändra kan du behöva göra en prioritering. Att göra många förändringar på en gång är svårt och nästan alltid en garanti för att misslyckas. Jag brukar rekommendera en eller högst två förändringar åt gånger. Vad är viktigast för dig? Finns det något som kan vara ganska lätt att förändra? Ibland är det klokt att börja med det som är ätt för att få upp "farten" och känna att det känns lätt och positivt. När du sedan har fått in vanan av en förändring kan du välja nästa på listan och jobba med rutinerna för den.
När du har bestämt vad det är du vill förändra och varför samt gjort din prioritering så ska du ha en plan för  hur du rent praktiskt ska bära dig åt. Det är också bra att ha lite delmål på vägen för att du ska kunna checka av hur det går för dig.
  1. Se över dina möjligheter för hur du kan göra för att åstadkomma din hälsoförändring. Om du har bestämt dig för att sluta äta godis, kakor och annat med socker, så kan du behöva se över vad du har för frestelser att jobba med. Behöver du rensa ut hemma? Ska du förklara för alla att du inte vill äta socker så att de kommer att förstå varför du tackar nej? Hur ska du hantera festligheter då det bjuds på sötsaker? Är det noll-tolerans som gäller eller kan du tillåta dig ibland? När i sådana fall och hur mycket?
    Om du bestämt dig för att börja springa, hur många gånger i veckan kan vara rimligt? När ska du hinna med det? Hur hanterar du det om du av en eller annan anledning (stukad fot, förkylning, ingen barnvakt) inte kan springa?
  2. Sätt upp delmål på vägen. På så sätt har du bättre koll på läget och du kan bocka av mål på vägen vilket ger en skön känsla.
Många vill gärna hålla sitt nyårslöfte eller sina positiva hälsoförändringar utan att berätta om dem för omvärlden. Kanske har du vid flera tillfällen tidigare klart och tydligt deklarerat att nu jäklar ska du sluta äta godis eller börja motioner, men inte lyckats. Du känner alltså att din trovärdighet inte är på topp. Kanske är du till och med rädd för att omgivningen ska skratta åt dig?
Det är helt ok att jobba mot dina mål i hemlighet, men se då till att vara duktig på att peppa och stötta dig själv på alla sätt du kan. 
Om du kan och vill berätta för din omgivning om dina mål, så be dem om stöttning och peppning. Fråga om du kan få höra av dig till bästa kompisen om du tycker att det känns svårt. Be om lov att få skryta när det går bra för dig. 

Du som vill ha professionell hjälp med att nå dina hälsomål kan få hjälp av HÄLSOSMARTA genom att anmäla dig till vår HÄLSOSMARTA-Makeover. Då får du under 12 veckor hjälp med att nå just dina hälsomål inom områdena: kost, motion, motivation, personlig utveckling och vila/återhämtning. Du kan läsa mer om HÄLSOSMARTA-Makeover HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...