19 mars 2014

INFLAMMATION OCH HUR DIN KOST PÅVERKAR DEM


Inflammationer i våra kroppar är helt normalt och en process som finns där för att stödja kroppen i läkningsprocesser och för att bekämpa virus, bakterier och annat främmande som den kan utsättas för. Med andra ord ska vi vara glada och tacksamma för att vår kropp har förmåga att skapa inflammationer då det hjälper oss att klara av och överleva betydligt mer allvarliga tillstånd. 
En inflammation uppstår när de vita blodkropparna känner av ett hot och för att hantera detta skapar ett inflammatorisk tillstånd. 
Vi har oftast både en eller flera inflammatoriska tillstånd i våra kroppar, men det är långt ifrån alltid som vi märker av dem.


Men, problem kan uppstå när kroppen ständigt utsätts för påfrestning och hela tiden tvingas underhålla dessa inflammationer på olika ställen. Till att börja med märker du som sagt inte av dem, men successivt kan du börja märka av något av alla de olika inflammatoriska tillstånd som finns: astma, allergier, autoimmuna sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdom och cancer för att nämna några.

För inte nog med att vi ofta utan vår vetskap utsätts för virus och bakterier från vår omgivning, ibland kanske en och annan fysisk skada ger oss en inflammation dessutom. Men värst av allt är att vi ofta omedvetet spär på det hela genom att äta en kost som påverkar dessa inflammationer negativt.
Kroppen har också en förmåga att skapa egna "sopstationer" där exempelvis någon skada tidigare skett. Just där kan du ofta märka att det skapas nya inflammationer ibland helt utan för dig tydlig anledning.

Mycket av den maten vi äter känner inte våra kroppar igen. De reagerar då med att göra vad de kan för att försvara oss mot "yttre och farliga angrepp" och de gör det genom det sätt den kan - skapa ännu fler inflammationer eller förvärra dem vi redan har.

Den kost som är känd för att skapa inflammationer är:

  • Mat som innehåller socker.
  • Mat som innehåller vetemjöl och även till viss del andra spannmålsprodukter.
  • Mat som innehåller komjölk.
  • Mat som innehåller härdade fetter.
  • Mat som innehåller omega 6 fettsyror (för stora mängder skapar en obalans i förhållandet omega 3/omega 6, vilket skapar inflammationer) som finns i exempelvis växtoljor.
  • Mat som innehåller tillsatsämnen/e-ämnen, av icke naturlig härkomst framför allt.

Känner du av värk i kroppen, antingen diffus eller på någon eller några bestämda punkter? Har du problem med allergi, astma eller andra inflammatoriska tillstånd? Då har du mycket att vinna på att se över din kost. Börja med att utesluta ett inflammatoriskt livsmedel i taget (förslagsvis i den ordning de står uppräknade ovan) och känn efter hur det påverkar ditt välmående.

Du kan också lägga till välgörande kost som hjälper kroppen att stärka immunförsvar och förmågan att läka. Det finns många exempel och här är några av de vanligaste som brukar ge bra resultat:

  • Omega 3 olja /fiskolja/lax eller annan fet fisk
  • Gurkmeja
  • Kokosolja
  • Spenat
  • Kålväxter: broccoli, grönkål, vitkål. blomkål etc.
  • Nötter
  • Vitlök
// Ulrika




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...