4 juni 2014

RISKAKA MED DADELTRYFFEL OCH MÖRK CHOKLAD


Enligt mig en PERFEKT blandning av krispig riskaka, krämig dadeltryffel och knaprig mörk choklad. Du kan själv välja "nyttighetsgrad" då du väljer typ av riskaka och choklad. Jag valde Kung Markattas riskaka som är gjord på dinkel av fullkorn, men vilka riskakor som helst fungerar så länge de är osaltade och utan annan smaksättning. Chokladen kan du välja helt sockerfri om du vill och även utan mjölk om du föredrar det. Själv använde jag mig av en 70%-ig choklad.

Du behöver:
12 normalstora riskakor
ca 225 g mörk choklad

Till dadeltryffeln:
2,5 dl torkade dadlar klippta i små bitar
3 dl kokande vatten
½ dl kokosmjölk
½ dl kokosolja
½ tsk vaniljpulver
½ - 1 tsk salt, gärna Himalaya salt


Gör så här:
Börja med dadeltryffeln. Häll kokhett vatten över de klippta dadlarna och låt dem ligga kvar i vattnet 10 - 20 minuter.
Värm kokosmjöken och kokosoljan i en kastrull eller i mikron så att oljan smälter. Blanda väl och häll ner vaniljpulvret. Rör om ordentligt. Häll av vattnet av dadlarna och låt dem rinna av ordentligt. Om du vill kan du använda vattnet som har en ordentlig sötma till att söta kakor eller liknande, annars häll bort det.

Lägg ner de avrunna dadlarna i en matberedare och häll över kokosmjölken/oljan. Mixa allt ordentligt så att
det blir en slät smet. Häll ner ½ tsk av saltet och mixa ner det ordentligt. Smaka av om du tycker att det räcker med salt. Häll i lite mer om du vill ha mer sälta.

Lägg ut riskakorna på en bricka/plåt och bred på en matsked dadeltryffel på varje.
Smält chokladen i mikrovågsugn eller i vattenbad och bred sedan över ca 1 msk av den smälta chokladen över varje riskaka.
Ställ sedan kallat i kylskåp och låt chokladen stelna. Sedan är de färdiga att njuta.
Förvaras sedan i kylskåp.

// Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...